Сайт "SCHOOL-LAND-UA" лауреат VIII Всеукраїнського конкурсу MICROSOFT - 2011 "Вчитель-новатор"

               Освіта + Web

Четвер, 25.04.2024, 18:59
Вітаю Вас Гость | RSS
Меню сайту

Сайти випускників

Мир професій

Мир спорту

Мир авто

Мир музики

Таємниці історії

Foto щоденник

Синоптик


Карта

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2018 » Серпень » 18 » Інформаційний вісник
07:55
Інформаційний вісник
24 серпня - день проголошення Незалежності нашої держави. Він назавжди увійшов в історію як одна з найдорожчих святинь українського народу. Відзначення 23-ї річниці Незалежності України є особливою датою, тому що це знаковий для України рік. Він дуже трагічний – але водночас героїчний. Він переломний в історії України.
Довгий шлях був пройдений до незалежності — історичні вторгнення і війни, боротьба з панами і окупантами, довгі роки радянського режиму, який не бачив в Україні незалежну і повноправну державу…
Історію України, як правило, відраховують з моменту створення Київської держави у IX ст.. Після занепаду цього державного утворення мав місце розпад на дрібні князівства.
В XVII ст. утворюється Козацько-Гетьманська держава, яка проіснувала до кінця XVII ст. У XX ст. Україна робила кілька спроб утворити власну державу. Тут слід згадати Українську Народну Республіку, утворену відповідно до III Універсалу Української Центральної Ради 20 листопада (7 листопада — за старим стилем) 1917 р., та незалежну Україну, проголошену IV Універсалом 22 січня 1918 р.
Варто згадати Західно-Українську Народну Республіку, утворену в листопаді 1918 р. та об’єднану з УНР Актом Злуки 22 січня 1919 р., і невеличку Карпатську Україну, яка, незважаючи на надзвичайно складну ситуацію, зважилася на проголошення 15 березня 1939 р. своєї незалежності та впала під ударами Угорщини.
Треба відзначити також відчайдушну спробу відновлення Організацією Українських Націоналістів Української держави в зайнятому німецькими військами Львові З0 червня 1941 року придушену окупантами.
Наприкінці 80-х рр. XX ст. склалися сприятливі умови для відновлення української державницької думки. Першим кроком у цьому напрямі було прийняття 16 липня 1990 р. Декларації про Державний суверенітет України.
Логічним продовженням процесу, започаткованого ухваленням цього документа, було прийняття 24 серпня 1991 року Акта проголошення незалежності України. Воно було спричинене напруженою внутріполітичною ситуацією в тодішньому Радянському Союзі.
19 серпня 1991 р. в Москві консервативними колами була здійснена спроба державного перевороту. Президент СРСР Михайло Горбачов був фактично усунений від влади, а контроль над країною намагався перехопити «Державний комітет із надзвичайного стану». Саме про ці події згадує Акт як про смертельну небезпеку.
Однак нерішучість заколотників, а також опір переважної більшості населення їхнім планам спричинили поразку бунту. У цих умовах депутати українського парламенту прийняли рішення про необхідність проголошення Україною незалежності, що й було оформлено Актом проголошення незалежності України.
Було вирішено закріпити документ проведенням республіканського референдуму, який був призначений на 1 грудня 1991 р.
За його результатами, незалежність України підтримали 90,92 % виборців.
Цікаво, що вперше День незалежності України був відзначений у 1991 р., але не 24 серпня, а 16 липня.
Річ у тому, що коли 16 липня 1990 р. Верховна Рада УРСР прийняла Декларацію про Державний суверенітет України, одночасно була ухвалена постанова про відзначення в цей день свята, яке дістало назву «День проголошення незалежності України». Свято Дня незалежності України було призначене на 24 серпня постановою Верховної Ради України від 20 лютого 1992 р.
Одночасно, на передодні Дня незалежності, ми відзначаємо День Державного прапора України. Адже одним з найважливіших елементів процесу становлення державності будь-якої країни є визначення національної символіки як невід’ємної ознаки незалежності.
На момент проголошення незалежності України національний синьо-жовтий прапор майорів уже над багатьма українськими містами і селами, був установлений у залі Верховної Ради. У липні 1990 року його було піднято на Хрещатику біля будинку Київради.
4 вересня 1991 року після тривалих дискусій з комуністами прапор було урочисто піднято над будинком парламенту. 28 січня 1992 року Верховна Рада своєю постановою нарешті затвердила синьо-жовтий стяг Державним прапором України.
У серпні 2004 року на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України Указом Президента України встановлено відзначати щорічно 23 серпня День Державного прапора України.
У наші дні, День Незалежності набув справжнє значення і став правдивим святом для всіх патріотів України, адже кілька місяців поспіль на Сході України точаться військові дії, а благородні воїни знову захищають суверенітет і незалежність рідної землі, відстоюючи її територіальну цілісність і доводячи всьому світу свою незламність.
Занадто багато тривожних подій відбулося за останній рік, однак єдність народу нашої країни в черговий раз довела торжество правди і добра над злом, яке не може перемогти гордий український дух, залишений у спадок славними предками.
День Незалежності — це данина поваги борцям за свободу, результат становлення прекрасної країни Україна, народженої в момент заснування великої Київської держави. Це наше національне свято, що дає кожному жителю країни впевненість в завтрашньому дні, вільне життя в демократичному і незалежному суспільстві, можливість ростити нове покоління в дусі традицій та поваги до предків.
Переглядів: 361 | Додав: Helena | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Інтернет - безпека

Правова освіта

Наша бібліотека

Новини життя

Пошук

Календар
«  Серпень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Форум-конференція
  • Твоє віртуальне життя (63)
  • Музыкальный форум. (83)
  • Журнал "Дніпро" запрошує літературні таланти! (28)
  • «100 человек, которые изменили ход истории» (114)
  • Державна атестація - 9 клас (56)
  • Твій вибір професії (102)

  • Архів записів

    Друкувати сторінку


    1 вересня
    1 вересня
    1 вересня
    1 вересня
    1 вересня
    1 вересня
    Copyright MyCorp © 2024